Για την ολοκλήρωση της εγγραφής των μαθητών στο σχολείο μας παρακάτω θα βρείτε δύο έγγραφα, τα οποία αφού συμπληρωθούν ανάλογα, θα πρέπει ο γονέας - κηδεμόνας του κάθε μαθητή να τα υποβάλλει στο σχολείο.
____________________________________________________________________
Την ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου
της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2023-2024)
μπορείτε να δείτε εδώ
_____________________________________________________________________
article thumbnailΣτα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus στις 25 Φεβρουαρίου 2024 ταξιδέψαμε με τις μαθήτριες Ανθή Ζαχαρία, Φωτεινή Κουρτσαλίδου, Ιωάννα Σταυρέτη, Σοφία - Ειρήνη Τζήμα στο Soure της Πορτογαλίας και φιλοξενηθήκαμε από το σχολείο Agrupamento de Escolas Martinho Árias (AEMAS). Μαθήτριες και μαθητές, καθηγήτριες και καθηγητές από...
article thumbnailΣτο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus στις 13 Απριλίου 2024 ταξιδέψαμε με τους/τις μαθητές/τριες Σταύρο Βεζυρά, Γκλόρια Κούρτι, Χριστίνα Τσομπάνογλου και Μέγκι Χύσα στο Vilkaviskio της Λιθουανίας και φιλοξενηθήκαμε από το Vilkaviskio r. Graziskiu gimnazija. Μαθήτριες και μαθητές, καθηγήτριες και καθηγητές από πέντε συνολικά...

H διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο.

Ένα ιδιαίτερο εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο θα μπορέσουμε, κι εμείς από την Ελλάδα, να παρατηρήσουμε  στον ουρανό μας  τη Δευτέρα 09 Μάιου. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την διάβαση του πλανήτη Ερμή εμπρός από τη ηλιακή σφαίρα. Ένα φαινόμενο που συμβαίνει 13 φορές σε ένα αιώνα και η επόμενη ορατή από τη Γη διάβαση, θα είναι  στις 11 Νοεμβρίου 2019. Αξίζει να αναφερθεί  πως η πρώτη καταγεγραμμένη παρατήρηση μιας τέτοιας διάβασης έγινε το 1631 από τον Πιερ Γκασσεντί (Pierre Gassendi) , ένα  Γάλλο φιλόσοφο, ιερέα και αστρονόμο. Επιπλέον η διάβαση του Ερμή όπως και της Αφροδίτης ,όπως αυτές παρατηρούνται από τη Γη, είναι μερικά φυσικά φαινόμενα με τα οποία σχετικά εύκολα μπορεί να μετρηθεί και η απόσταση μεταξύ  Ήλιου – Γη , γνωστής και ως αστρονομικής μονάδος ή AU (149.597.870.700 μέτρα ακριβώς).
Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα αρχίσει να είναι ορατό περίπου στις 14:00 μμ και μέχρι  τη δύση του Ηλίου. Για την ασφάλεια της όρασης μας θα πρέπει η παρατήρηση της διέλευσης να γίνει μόνο κοιτώντας τον Ήλιο  με ειδικά προστατευτικά  γυαλιά ή με τη χρήση τηλεσκοπίου στο οποίο έχει προστεθεί ειδικό φίλτρο.
Ο Ερμής είναι ο δεύτερος  μικρότερος  (είναι μεγαλύτερος μόνο από τον Πλούτωνα)  αλλά  ο πλησιέστερος στον ‘Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με τη μικρότερη απόσταση από αυτόν να φθάνει τα 47 εκ. χιλιόμετρα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν  ο Ερμής βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση του από τον Ήλιο, αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να σταθεί στην επιφάνεια του,  θα έβλεπε την ηλιακή σφαίρα 3 φορές μεγαλύτερη απ ’ότι φαίνεται από την Γη. Και βέβαια λόγω αυτής της μικρής απόστασης είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί από τη Γη, οπότε  αυτές οι διαβάσεις είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα το ουράνιο αυτό σώμα.
Ο  Ερμής δεν έχει ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εμφανίζει  μεγάλες διακυμάνσεις (από 430oC έως και  -170οC), ενώ η βαρύτητα στην επιφάνεια του είναι περίπου τα 4 δέκατα της αντίστοιχης στη Γη. Τέλος ο πλανήτης Ερμής δεν έχει κανένα δορυφόρο.
 
Επιμέλεια κειμένου : Νίκος Κυριαζόπουλος

Additional information